Foods-to-help-you-sleep-768914

Alimente care pot ajuta sau afecta somnul

V-ați întrebat vreodată de ce unele alimente vă fac să vă simțiți somnorosi iar alte alimente nu ? Uneori, vă simțiți diferit după ce ati mancat?    Pe lângă faptul că ne furnizeaza hrană, lucrurile pe care le mâncăm și le consumăm pot să ne  încetinească sau nu.

Anumite alimente conțin un aminoacid numit triptofan care cauzează somnolență. Carbohidrații fac triptofanul mai accesibil creierului, motiv pentru care mesele bogate în carbohidrați vă pot face să vă simtiti somnolenți.  Proteinele provenite din alimentele pe care le consumăm sunt blocurile de triptofan, motiv pentru care cea mai bună gustare inainte de culcare este cea care conține atât carbohidrați cât și proteine, cum ar fi cerealele cu lapte, untul de arahide cu pâine prăjită sau brânza și biscuiții.

Este o idee bună să evitați anumite alimente la sfârșitul zilei. Iată câteva lucruri de reținut:

  • Evitați mesele mari și bogate în grăsimi la sfârșitul zilei.
  • Evitați consumul de cofeina seara și  consumul de alcool la culcare.  Ambele pot interfera cu somnul. Poate dura câteva ore pentru ca efectele stimulative ale cofeinei să se poată consuma. Alcoolul poate să te facă somnoros, dar poate preveni și somnul adânc și te face să te trezești în timpul nopții.
  • Nu beți prea multe lichide înainte de culcare. Consumul multor lichide înainte de culcare vă poate determina să vă treziți repetat pentru a folosi baia.
  • Menținerea unui stil de viață sănătos. Mâncați o dietă echilibrată și variată, cu o mulțime de fructe proaspete, legume, cereale integrale si surse de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi. Consumul unei alimentații sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase și obținerea unui exercițiu adecvat vă pot ajuta să  dormiti bine.

Multe alimente conțin substanțe  care se găsesc în mod natural, substante care ne ajuta sa dormim. Aici sunt unele dintre cele mai bune alegeri pentru a vă ajuta să aveti un somn de calitate.

Nucile sunt o sursă bună de triptofan. Aceste este un aminoacid care sporește somnul. Ajută la producerea serotoninei și a melatoninei, hormonul care vă stabilește ciclurile de somn-trezire. In plus, cercetatorii de la Universitatea din Texas au descoperit ca nucile contin propria lor sursa de melatonina, care te pot ajuta sa adormi mai repede.

Migdalele sunt bogate în magneziu, un mineral necesar pentru un somn de calitate. Sunt de asemenea recunoscute si ca un remediu pentru durerile de cap.  Atunci când nivelul de magneziu al organismului este prea scăzut, este mai greu să adormi.

Vechile povestiri  sugerează că laptele cald vă poate face somn, dar adevărul este că orice produs lactat poate ajuta.  Calciul (găsit în brânză, iaurt, lapte ) ajută creierul să utilizeze triptofanul găsit în lapte pentru a produce melatonină care declanșează somnul. În plus, calciul ajută la reglarea mișcărilor musculare

Orezul alb are un indice glicemic ridicat. Astfel mâncarea va reduce semnificativ timpul necesar pentru a adormi, potrivit unui studiu australian.

Un castron de fulgi preferati  ar putea ajuta la un somn mai bun.  Gustarea combină două componente  carbohidrați (din cereale) și calciu (din lapte).

Năutul este  de asemenea, o sursă bună de triptofan. 

Trebuie retinut ca mancarea este una din cele mai mari placeri ale vietii. Cheia catre un somn linistit si o dieta sanatoasa si echilibrata o reprezinta moderatia. Trebuie consumate o varietate de alimente.

In special cele bogate in nutrienti – cerealele, fructele, legumele, dar si  produsele lactate cu un continut redus de grasimi.