Turmericul (curcuma longa) reprezinta galbenul puternic si stralucitor din curcubeul condimentelor. Cu un gust piperat, amar si un parfum bland, acesta ne aminteste de ghimbir si portocala. A fost numit „sofranul indian” datorita culorii sale galben-portocaliu, si este unul dintre ingredientele de baza ale prafului de curry – condiment folosit in general pentru mancaruri din orez, supe, sosuri, carne de pui, peste sau fructe de mare.
Turmericul este folosit cu preponderenta in bucataria indiana, dar in ultimii ani s-a demonstrat ca este mult mai mult decat un simplu condiment… avand o lunga istorie a folosirii sale medicale in medicina traditionala Chinezeasca si Ayurvedica.
Pigmentul galben-portocaliu este dat de curcumina – un ingredient medical activ cu multe proprietati anti-inflamatoare, anti-oxidante si anti-bacteriene. Numeroasele studii medicale efectuate au demonstrat ca efectele antiinflamatorii ale curcuminei pot fii comparate cu succes cu cele ale unor puternice medicamente (hidrocortizon, fenilbutazona, motrin), dar fara a avea efecte secundare (toxice) ale acestora (formarea ulcerului, scaderea numarului de leucocite, sangerari intestinale).
Despre beneficiile terapeutice ale Curcumei s-a discutat si se va discuta mult timp de acum inainte , in prezent fiind in plina desfasurare nenumarate teste si studii de laborator. Printre beneficiile deja demonstrate putem amintii:
- Rol neuroprotector – se stie ca in tari precum India si China, unde turmericul face parte din dieta zilnica, boli precum Alzheimer sau dementa senila sunt foarte rar intalnite. Studiile publicate in Analele Academiei Indiene de Neurologie au aratat ca folosirea curcuminei duce la o imbunatatire a memoriei la pacientii cu Alzheimer.
- Efect antioxidant – cercetatorii americani au descoperit ca tratamentul bazat pe folosirea curcuminei suprima cresterea celulelor canceroase de col uterin prin modificarea cai moleculare HPV. Curcuma impiedica formarea celulelor maligne, le anihileaza pe cele existente, observanduse chiar o micsorare a anumitor tumori. Turmericul este doar un adjuvant in lupta impotriva cancerului si nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul de specialitate.
- Stimuleaza imunitatea – curcumina are o valoare terapeutica uriasa si stimularea imunitatii este una dintre cele mai importante proprietati ale Curcuminei, ” este de 8 ori mai puternica decat vitamina E si C, acest antioxidant intareste imunitatea organismului, mentine nivelul normal al colesterolului si intarzie imbatranirea” – dr. Joseph Mercola.
- Protejarea ficatului – previne deteriorarea acuta a ficatului prin mai multe mecanisme avand efect antifibrotic si fibrinolitic eficient in tratamentul bolilor hepatice cronice.
- Scaderea in greutate – ajuta la pierderea kilogramelor in plus si reduce incidenta bolilor legate de obezitate.
Un mare dezavantaj al curcumei este biodisponibilitatea scazuta adica gradul de asimilare al acesteia de catre organsim se situeaza intre 5 – 60%. Folosita in asociere cu piperina (substanta activa din piperul negru), cu bromelina (substanta activa din ghimbir) sau cu anumite grasimi vegetale (ulei de cocos), se poate dubla absorbtia acesteia in organism. De asemenea este recomandata incalzirea usoara a preparatelor pe baza de curcumina neexistand riscul pierderii proprietatilor nutritionale se terapeutice.
Turmericul pe langa nenumaratele beneficii pentru sanatate este si un condiment din ce in ce mai folosit in prezent, fapt datorat noilor curente culinare bazate pe o alimentatie sanatoasa, vegetariana. Daca cu cativa ani in urma acest condiment era prea putin cunoscut in Romania, acum poate fii gasit la preturi mai mult decat accesibile in magazinele online specializate .