Arhiva categoriei: Seminte

Briose cu banane si seminte de in

Coacerea cu semințe de in este o idee minunată, indiferent dacă tineti o dietă fără gluten sau nu. Semințele  de in, pot adăuga o mulțime de substanțe nutritive esențiale și pot spori aroma capodoperelor culinare. Puteți să vă îmbogățiți rețetele regulate prin adăugarea semințelor măcinate în amestecul de făină sau să încercați  urmatoarea reteta.  

Briose cu banane si seminte de in

Ingrediente:

  • ½ ceasca de zahar brun
  • 1 lingură de praf de copt
  • 2 cani  faina de in
  • 3 banane
  • ¾ lapte lapte de migdale
  • 5 linguri de unt (topit)
  • 1 ou
  • 1 lingurita scortisoara
  • ¼ linguriță de nucșoară
  • ½ lingurita de sare
  • 1 ceasca de nuci (tocate)

Se amestecă foarte bine faina din seminte de in, zahărul, mirodenile și sarea. Se adaugă pe rand bananele, laptele de migdale, untul topit (sau un înlocuitor vegan) și ouăle. Se amestecă de fiecare dată dupa fiecare ingredient adaugat . La sfarsit se adauga nucile tocate (migdale, caju, arahide.

Coaceți briosele într-un cuptor preîncălzit la 200 grade Celsius timp de aproximativ 20 de minute. Lăsați brioșele să se răcească cel puțin un minut înainte de a le scoate din formă. Rețineți că atunci când coaceți cu semințe de in, produsul final nu va fi la fel de „pufos” ca și făina obișnuită.

Pofta buna :)

Semintele de dovleac…

 Stiati ca…miez dovleac

semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de fitonutrienți: magneziu, mangan, fier, cupru, triptofan, zinc, fosfor și multe altele care aduc o mulțime de beneficii sănătății.

…o jumatate de ceasca de seminte de dovleac contine mai multe proteine decat aceeasi cantitate de migdale.

…consumate crude, semintele de dovleac au un efect miraculos asupra starii de sanatate a organismului.

…sunt  o sursă importantă de proteine. Aproximativ 30 g de seminte de dovleac conțin aproximativ 10 g de proteine.

reduc colesterolul rău (LDL) și il cresc pe cel bun (HDL).

…conțin substanțe care se  transform în organism în niacină si serotonină,  așa numiții hormoni ai fericirii, care declanșează strarea de bine și înlătură stările anxioase.

…glutamatul ajută la producerea unei substațe neurochimice care reduce stresul și anxietatea, generând totodată gustul dovleacului.

…conțin zinc  ce are rolul de a întări sistemul imunitar și ajută la combaterea osteoporozei.

…semințele de dovleac au un puternic efect antimicrobian, antiviral și antifungic. De asemenea, semințele de dovleac ajută la înlăturarea paraziților interni, precum și la prevenirea apariției lor.

…semintele de dovleac conțin o gamă variată de antioxidanți: vitamina E, magneziu, zinc, precum și antioxidanți fenolici.

Mai multe studii au aratat că extractul din semințe de dovleac ajută la reglarea glicemiei și protejează rinichii în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Modalitati sanatoase de a consuma include in dieta seminte de dovleac

  • pumpkin-oil-and-pumkin-seedsConsumatile crude, deoarece sunt mult mai sanatoase.
  •  Amestecatile cu alte tipuri de seminte, nuci, sau fructe deshidratate.
  •  Poti sa inglobezi seminte de dovleac cand prepari dulciuri acasa, de la biscuiti si prajiturele pana la paine si alte preparate cu aluat, sunt ideale si la salate de legume sau de fructe.
  • Poti folosi si ulei din seminte de dovleac la gatit. Uleiul este un ingredient perfect pentru dressinguri de salate, supe, mergand de minune cu otetul si cu usturoiul.
  •  Le poti praji acasa la tine, ca sa supraveghezi mai bine adaosul de sare. Ca sa fie mai gustoase si mai sanatoase, le poti adauga in loc de sare alte condimente cum ar fi ghimbir sau nucsoara.
  •  Poti prepara si un lapte din seminte de dovleac, astfel: pune intr-un blender 100 de grame de seminte, amesteca bine pana cand obtii o pulbere si adauga trei cani de apa calda peste ea, apoi amesteca din nou. Strecoara si se bea laptele intre mesele principale.

Fiind bogate in calorii este bine sa consumam cu moderatie semintele de dovleac.

 

Semintele de canepa …

semințe-de-cânepaSemintele de canepa sunt din ce in ce mai promovate de nutritionisti datorita proprietatilor nutritive complete.

Semintele de canepa gasite in comert nu au nici urma de drog. Au inceput sa aiba cautare pe piata lumii din cauza proprietatilor lor exceptionale inca din anii ’90. Acestea sunt considerate a fii unele dintre cele mai complete „nutritional” alimente din lume.  Contin ratia perfectă de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, 1:3. Acizii graşi esenţiali ajuta sistemul imunitar, sunt antioxidanţi puternici , ne apără de soare şi construiesc o piele frumoasă. Acizii graşi esenţiali ne ajută de asemenea să ardem grăsimile în exces.

Seminţele de cânepa sunt cea mai bună sursă de acid gama linolenic – un acid esenţial Omega 6 care are proprietăţi antiinflamatorii şi de echilibrare hormonală.

Facand parte de fapt din categoria nucilor si avand un gust delicios de miez de nuca, dar cu o aroma mai speciala acestea au urmatoarele proprietati:

  • Oboseală, stres. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţele de cânepă te ajută să te hrăneşti corect în perioadele de solicitare intensă şi să îţi păstrezi echilibrul în situaţii de stres.
  • Sarcina, alăptare. Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta viitoarelor mămici şi a mămicilor care alăptează. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature. A crescut greutatea copilului la naştere, lungimea la naştere şi circumferinţa capului, de asemenea a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.
  • Hipertensiune. Prezenţa magneziului te ajută să “ţii în frâu” tensiunea, iar aportul de grăsimi sănătoase (acizii graşi omega 6 şi omega 3) în raportul ideal de 3:1 te eliberează de problema grăsimilor nesănătoase pentru viaţa arterelor.
  • Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
  • Artrita reumatoidă. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Seminţele de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.

    Unde le gasim si cum se consuma semintele de canepa

    Semintele de canepa sunt bune a se consuma singure ca o gustare. Merg insa bine si presarate in salate. Chiar si blenduite in smoothie sau dressing-uri dau o savoare aparte. Odata ce ai gustat din ele , este greu sa rezisti gustului puternic si texturii unturoase deosebit de placute.

    Daca nu ati mai consumat pana acum, mancati cu grija si cresteti cantitatea in timp . Corpul trebuie sa se obisnuiasca cu orice aport de alimente noi. O cantitate sigura este de intre 3-5 linguri/zi pentru un adult .

Save

Hrisca, un aliment uitat

Buckwheat4Hrisca, originară din Asia, a fost răspândită în Europa de către mongoli și turci, iar astăzi este o plantă apreciată de milioane de oameni, adepți ai unui regim de viață sănătos. Hrișca nu este o cereală în ciuda înfățișării sale (este încadrată în categoria pseudocerealelor), este un aliment tradițional în Rusia, de altfel cel mai mare cultivator și exportator din lume.

Mulți care încearcă să evite boabele se limitează la fructe și cartofi dilci ca surse de carbohidrați buni.

Hrișca – o excelentă proteină vegetală, conține 8 aminoacizi esențiali, inclusiv lizină. De asemenea este o sursă excelentă de mangan, cupru și magneziu precum și de fibre. Este un aliment slab caloric fiind recomandat persoanelor cu probleme de greutate.

BENEFICII

  • menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
  • previne instalarea diabetului de tip II
  • vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal)
  • menţine tânăr sistemul nervos
  • îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare
  • vă protejează împotriva accidentelor vasculare
  • scade colesterolul
  • ţine sub control tensiunea arterială
  • previne apariţia pietrelor la bilă

buckwheat-how-to-cook-665Semintele de hrisca sunt aromate si pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina,  de asemenea in numeroase combinatii. E bine să o consumaţi o dată la două zile, împreună cu cerealele voastre preferate: grâu, secară, ovăz sau orez. Pe săptămână, este indicat consumul a aproximativ 300 de grame de hrişcă.

Hrișca este lipsită de gluten și sigură pentru cei cu boală celiacă și sensibilitate la gluten. Studiile arată că, chiar și în concentrații mari, făina de hrișcă și proteinele purificate nu au reacții imunologice pentru pacienții cu boală celiacă.

Hrișca este bogată în substanțe nutritive esențiale.

Fibrele rezistente sunt un compus dovedit .Scad nivelul zahărului din sânge după masă, ajută la scăderea în greutate, reduce poftele alimentare și îmbunătățesc diabetul. Toate versiunile de hrișcă conțin fibre rezistente, dar boabele fierte, numite crupe, conțin cel mai mult 6% sau mai mult.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Quinoa alimentul minune

Datorita extraordinarelor proprietatilor nutritive si a beneficiilor pe care le are asupra sanatatii, quinoa poate fi considerat un aliment minune.

Datorită conţinutului bogat de proeine şi prezenţei celor nouă aminoacizi esenţiali, consumul de quinoa a crescut semnificativ în ultimii ani. Studiile au arătat că pe măsură ce consumul de cereale integrale precum quinoa creşte, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiune sau cancer de colon scade. In mod natural, aceasta cereala nu conţine gluten şi este una din puţinele plante care sunt considerate ca un furnizor de  proteină completă şi cuprinde toţi aminoacizi esenţiali. Conţine multe proteine în raport cu carbohidraţi comparativ cu alte cereale. În plus, dacă ar fi să o comparăm cu orezul sau grâul, quinoa este mult mai saţioasă şi este indicată mai ales în curele de slăbire. Luptă foarte bine împotriva obezităţii şi vă ajută să vă menţineţi greutatea sub control.

In prezent se cunosc peste 120 de tipuri de quinoa. Cea mai populara si comercializata este cea  alba, insa  exista  si alte sortimente : neagra si rosie.

Quinoa alba este folosita de cele mai multe ori in mancaruri similare cu pilaful, pe cand varianta rosie este mai folosita in salate, pentru ca se pastreaza mai bine dupa ce este gatita.

Quinoa neagra are un gust mai dulce si aromat, asa ca este folosita cu precadere la prepararea deserturilor.

Fiind bogată în calciu, aceasta cereale ajută la dezvoltarea sănătoasă a dinţilor şi a sistemului osos.

Din pacate, quinoa ramane un aliment necunoscut pentru multi oameni si foarte putini stiu cum se gateste, desi prepararea lui este extrem de simpla. Cel mai simplu mod de a o consuma  este acela de a înlocui orezul cu aceasta, în orice reţetă. Fierbe în aproximativ 15 minute ( îşi măreşte volumul în timpul fierberii, deoarece absoarbe o cantitate de apă mai mare de trei ori decât masa proprie.) iar apoi poate fi servită atât cu fructe, cât şi cu legume. Pe lângă servirea acesteia alături de legume şi fructe, poate fi folosită şi în preparate fierbinţi sau în salate.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Semintele de chia si beneficiile acestora

Alimentatia iti da batai de cap? Nu stii ce anume sa mai consumi pentru a fi in forma in acest sezon? Iata ca specialistii ne spun ca exista o multime de alimente pe care le putem consuma fara a acumula kilograme in plus, in acelasi ritm in care sa fim plini de energie si de vitalitate pentru zile intregi.

Ai incercat diete cu morcovi sau cu banane pentru a fi in forma? Poate ti-au placut merele cu un continut bogat de vitamine si minerale, insa nicioadata nu au fost de ajuns, din moment ce ai ajuns sa mananci dupa doar 30 – 60 de minute. Incearca si produsele organice, seminte naturale si cereale integrale si o sa fii sigur ca ai parte de un organism sanatos, intinerit si nici nu iti va mai fi foame atat de des.

Incearca cu incredere semintele chia!

Medicii nutritionisti recomanda 3 mese si 2 gustari pentru un regim de 24 de ore. Mesele principale sunt saturate de carbohidrati, fainoase, grasimi sau lactoza si cu toate acestea oranismul tau mai are nevoie de suplimente. Cu alte cuvinte, ni se recomanda ca cele doua gustari din zi sa fie bogate in vitamine, fier, magneziu si calciu. Semintele chia se incadreaza perfect in aceasta categorie, tocmai pentru ca sunt un centru de putere de substante nutritive.

Acesta este si motivul pentru care sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune si cele mai usor de ingerat, menite a fi incluse in produsele alimentare ce le consumam zilnic. Denumite si super alimente sau super foods, cum le place americanilor a zice, semintele de chia sunt imbracate in omega 3, acizi grasi esentiali, fibre dietetice, proteine, calciu, vitamine si minerale, printre care cele mai cunoscute sunt fosforul, manganul, magneziul si fierul.

Articolul prezent are menirea de a aduce un plus de noutate, pentru ca noi, ca si consumatori de alimente, sa luam in considerare care sunt beneficiile fiecarei categorii de produse pe care le cumparam si le ingeram, ceea ce inseamna ca trebuie sa introducem acest ingredient, ca si multe altele, in viata noastra si in dieta zilnica.

S-a tot zvonit ca un consum mare de gustari poate sa aduca si kilograme in plus. Este oare adevarat? Atunci cand ai un regim de viata activ, cu siguranta nu mai ai cand sa astepti ca ceea ce ai consumat sa se depuna pe corpul tau. Fiind intr-o goana de acasa la birou, de la birou la scoala dupa copii, iar la birou, iar acasa si la magazin pentru cumparaturi si mai apoi la sala de sport, cu siguranta nu mai ai timp nici sa te gandesti la efectele opuse ale acestui consum alimentar.

S-a dovedit stiintific care sunt beneficiile consumului de seminte chia

Pentru ca tuturor ne place sa fim informati cu privire la ceea ce consumam, am luat decizia de a enumera unele dintre cele mai importante beneficii pe care semintele chia le au asupra organismului uman. Exista multe beneficii despre care nu stiai sigur.

Semintele chia sunt indigene din America Latina, in special in Guatemala si Mexic si mai apoi au ajuns in Africa, in Europa Mediteraneana si in cele din urma in Romania. In ciuda faptului ca semintele chia au fost un aliment de baza in dietele aztece si mayase pentru mai multe secole, aceste super alimente au castigat popularitate si in lumea occidentala.

Cum am ajuns sa consumam seminte chia? Studiile au demonstrat ca oamenii sunt curiosi din fire si incearca ceea ce recomanda si altii. De ani de zile se promoveaza o dieta sanatoasa, cu un consum de legume si fructe organice, printre care nu au incetat sa fie prezente pe lista si aceste minunate seminte.

Adevarul este ca semintele chia chiar sunt bogate in numeroase substante nutritive, minerale, antiodixanti puternici. Sunt utilizate in mesele zilnice, diete, lupta cu kilogramele, reglarea tensiunii arteriale sau consumate in moduri diferite, dupa retele originale si traditionale.

Chia seeds puddings with berries and fruits for breakfast

Iata lista cu beneficiile consumului minunatelor seminte chia

Lupta cu numarul de calorii poate fi combatuta, mai ales daca ne luam dupa doza zilnica recomandata de vitamine si minerale, studiile au dezvaluit ca semintele de chia, la o portie de 30 de grame, contin, divizat urmatoarele: 11 grame de fibre, 4 grame de proteine, 9 grame de grasimi, 18% din totalul de calciu pentru o doza recomandata, 30% magneziu din DZR si 27% fosfor din DZR. Cum sa nu le iubesti si sa nu le consumi zilnic?

Un prim beneficiu ce surprinde pe majoritatea este ca semintele chia sunt de un real ajutor in controlul cantitatii de zahar din sange. Unul dintre cele mai cunoscute atuuri este ca efectul de control al sangelui se adapteaza si pentru cei care sufera deja de diabet. Numeroase studii au demonstrat ca acest supliment poate preveni sau trata diabetul de tip II, deoarece are o capacitate extraordinara de a incetini sistemul digestiv si de a dizolva continutul de zahar din organsim.

Atunci cand semintele chia sunt dizolvate in lichidul stomacului, acestea formeaza un adevarat invelis protector, gelatinos, ce mentine glicemia intr-un saculet, ca si cum ar fi pe stand – by.

Un secund beneficiu, la fel de uimitor ca si primul, provine din continutul bogat de minerale esentiale si antioxidanti puternici. Semintele chia contin un numar ridicat de antioxidanti puternici, ce protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi. Aceste seminte sunt bogate si in minerale esentiale, ce ajuta la dizolvarea altor alimente ingerate in timpul unei zile.

De exemplu, consumul de 2 linguri de seminte aduce o proportie de pana la 18% calciu din DZR, precum si 24% mangan sau magneziu 30%. De fapt, in realitate, semintele chia contin de 3 ori mai mult potasiu decat o banana, fiind si recomandate in locul acestui aliment. Semintele chia, comparativ cu bananele, au un termen de valabilitate foarte lung, si fiecare are posibilitatea de a pastra si aproape 2 ani de zile aceste ingrediente ambalate in frigider. Nu se vor strica, nu vor prinde miros si nici nu se vor usca. Surprinzator, nu?

Vrei sa pierzi in greutate? Atunci conteaza pe semintele de chiachiafresca-2408_thumb

Daca te afli in incercarea de a pierde din kilograme, atunci profita de aceste seminte mici, uimitoare si gustoase ce pot face minuni pentru corpul tau. Este important sa le consumi impreuna cu un suc din fructe, un pahar de lapte sau cu ceaiuri naturale. Aceasta combinatie, de seminte chia si lichide, te vor ajuta sa creezi un invelis in stomac si sa extinzi volumul ingerat, incat sa nu iti fie foame si pana la 4- 5 ore.

Vrei sa incerci? Atunci inseamna ca esti pregatit sa devii placut surprins de faptul ca stomacul tau va fi mai multa vreme plin si iti va regla apetitul, pentru ca tu sa te simti mai in forma, sa fii vesel si radiant, dar si sa dormi mai bine noaptea.

Si pentru ca tot aminteam de acele doua gustari din timpul zilei, este bine de retinut faptul ca undeva pe la intervalul 16 – 18 fiecare organism are nevoie de o portie de alimente, pentru a se satura odata cu servirea cinei. Acest interval de timp este cel mai bun pentru ca semintele chia sa fie consumate. Iar daca nu se doreste acest interval, atunci micul dejun, compus din seminte chia si cereale integrale impreuna cu un fresh sau un pahar de lapte caldut vor revigora organismul si vor aduce starea de bine pentru intreaga zi.

Semintele de chia chiar imbunatatesc functiile cerebrale

Probabil te intrebi cum. Ei bine, asa cum am mentionat, semintele de chia sunt o sursa excelenta de achizi grasi si omega 3, parte integranta din planul de alimentatie. Datorita semintelor chia, ne putem imbunatati functia cerebrala, putem evita inflamatiile si putem combate obezitatea, depresia sau artrita.

Semintele de chia, un inlocuitor excelent pentru oua

Semintele chia, consumate zilnic, pot fi un adevarat inlocuitor pentru consumul de oua. Pentru cei care nu prefera sa consume oua, este mai bine sa insereze in regimul alimentar consumul de seminte chia. Acestea reduc colesterolul si cresc continutul de nutrienti al produsului, vazut ca un aliment.

Pentru un inlocuitor, se adopta urmatoarea reteta: o lingura de seminte de chia cu 3 linguri de apa si se lasa la macerat cel putin 15 minute, dupa care se serveste dupa preferinte.

Un alt avantaj al consumului de seminte chia provine din faptul ca acestea imbunatatesc considerabil performantele fizice. Pentru sportivi, atleti, culturisti sau pentru gimnasti, semintele de chia adauga un plus de rezistenta fizica. Cel mai recent studiu a demonstrat ca efectul consumului de chia nu este doar la nivelul circulatiei sangelui, ci si asupra rezultatelor sportive.

Semintele de chia inlocuiesc oricare alte substante energizante si ajuta la mentinerea rezistentei in timpul curselor, al exercitiilor, oferind mai mult decat un aport nutrient optim.

Un alt beneficiu uimitor oferit de semintele organice chia este ca sanatatea oaselor este mult imbunatatita. Datorita continutului ridicat de calciu, fosfor, magneziu si proteine, un adult se simte mult mai in forma, se poate bucura de rezistenta osoasa si poate realiza activitati nenumarate ce solicita mobilitatea.

Acum ca am prezentat si cateva beneficii surprinzatoare ale semintelor de chia, nu e asa ca iti doresti sa te bucuri de aceste seminte pentru propriul organism? Incearca variantele recomandate online pe site-ul super-foods.ro si vei dobandi o sanatate de invidat.

Save

Save

Save

Sanatate din natura

agribusiness_testimonial

Traind intr-o societate „moderna” in care tot ce conteaza este profitabilitatea activitatilor de zi cu zi, neglijam adesea sanatatea fizica, psihica si spirituala nerealizand ca acestea sunt de fapt din ce in ce mai greu de pastrat si de recuperat.

Majoritatea obiceiurilor „vietii moderne” sunt nesanatoase… mesele luate in graba fara a se acorda atentie alimentelor consumate; lipsa de miscare / sedentarismul; supraalimentarea si utilizarea unei alimentatii nerationale.

Stilul de viata reprezinta suma alegerilor mici, aparent lipsite de importanta, facute in viata de zi cu zi si care au un impact major pe termen scurt sau lung asupra sanatatii noastre.

Intoarcerea spre natura si produsele oferite de aceasta, reprezinta cea mai buna decizie pentru sanatatea noastra. Tot ceea ce inseamna produs 100% natural: legume, fructe, cereale, seminte, s.a. – reprezinta o sursa inepuizabila de sanatate. Din multitudinea darurilor oferite de natura ne vom concentra in acest articol asupra semintelor: Chia, Quinoa, In, si Canepa.

Toate acestea sunt surse naturale de proteine vegetale, cruciale pentru sanatatea celulelor si necesare pentru construirea sanatoasa a muschilor. Spre deosebire de  proteinele de origine  animala semintele sunt lipsite de colesterol rau, si sarace in grasimi saturate. Necontinand in mod natural gluten nu sunt susceptibile de a provoca reactii alergice.

ThinkstockPhotos-503457400_8A809640-F0C3-11E5-88A6061EFD4639D7

Chia (Salvia Hispanica) face parte din familia mentei. Timp de secole a fost nelipsita din  alimentatia populatiilor aztece, avandu-si originea in zona Americii Centrale mai exact a Mexicului. Cantitatea mare de nutrienti – proteine, minerale, fibre – oferite de micuta samanta asigura o sursa naturala de energie cu eliberare treptata pe durata intregii zile. Cei noua aminoacizi esentiali continuti sunt o buna sursa de proteina de inalta calitate. Consumul a doar 2 linguri de chia ofera 11 grame de fibre si 4 grame de proteine. Fibrele naturale continute ofera senzatia de satietate (ajuta la slabit) si permit o absorbtie superioara a nutrientilor din alimentele consumate. Continutul ridicat ce calciu, mangan si fosfor asigura o dezvoltare armoniasa a sistemului osos. Semintele de chia pot fii consumate ca atare, cu iaurt, lapte, budinci, salate, etc.

Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor fiind un aliment de baza al vechilor incasi care o numeau „cereala mama”. Boabele de quinoa se prezinta sub forma unor mici sfere de culoare galbena, rosie sau neagra, cu un diametru de aproximativ 1.5 mm. Alaturi de semintele de chia, in, canepa, amaranth, mei, floarea soarelui, quinoa se afla in toate topurile superalimentelor, si asta pentru un motiv intemeiat: nivelul proteic ridicat, mai mare ca al multor tipuri de carne. Proteina din quinoa fiind de origine vegetala nu produce colesterol sau origidizarea arterelor ci mai mult reduce cantitatea de grasimi din sange reducand riscul de atac de cord. Quinoa este o sursa importanta de aminoacizi esentiali, adica acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce si trebuie sa provina din alimente. Pe langa proteinele sale unice quinoa, contine cantitati apreciabile de vitamine (A,C,D,E,K si complexul B), minerale (fier, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, potasiu, zinc), fibre si ulei (continut ridicat in acid linoleic esential). Quinoa este una din putinele cereale care nu contine gluten, este gustoasa si usor de digerat. Se prepara intr-un mod asemanator orezului dar intr-un timp mult mai scurt iar prin fierbere boabele de quinoa isi maresc volumul de aproximativ 4 ori. Se poate consuma ca atare, in budinci, adaugata in salate, supe sau sosuri. Dupa fierbere quinoa are textura pufoasa si o aroma usoara de nuca facand din aceasta o aletrnativa mai sanatoasa la orez sau cuscus. Faina de quinoa poate fi folosita in panificatie cand se doreste obtinerea unui produs fara gluten.

Seminte de In pe cat sunt de mici pe atat sunt de sanatoase fiind recomandate in curele de detoxifiere, slabire dar si pentru aportul lor de energie. Acestea reprezinta una dintre cele mai importante surse de fibre naturale (fiecare lingura continand aproximativ 8grame), dar in acelasi timp contin cantitati semnificative de minerale esentiale (magneziu, fosfor, cupru si mangan), tiamina si fitochimicale. Semintele de in sunt o importanta sursa vegetala de acizi grasi Omega 3, care joaca un rol important impotriva inflamatiilor si in reglarea tensiunii arteriale. Printre beneficiile terapeutice ale consumului de in putem amintii : scaderea colesterolului si nivelului zaharului din sange, prevenirea bolilor cardiovasculare, intarzierea imbatranirii oaselor si a pielii, intarirea sitemului imunitar, combaterea migrenelor si a durerilor menstruale, cresterea nivelului de energie si reducerea stresului.

Miezul semintelor de in este inchis intr-un invelis foarte dur, facandu-le nedigerabile si de aceea este recomndata macinarea lor pentru a obtine maximum de beneficii.

Semintele de Canepa sunt unul dintre cele mai complete alimente din punct de vedere nutritional si singura sursa naturala de acizi grasi Omega 3 si Omega 6,in ratia perfecta 1: 3. Semintele de canepa nedecojite contin aproximatix 37% proteine, acest aspect plasandu-le in topul surselor naturale de proteine alaturi de algele marine. Acestea contin toti cei 9 aminoacizi esentiali in ratie favorabila dar si aminoacizi sulfurosi: metionina, cisteina, cistina care sunt folosite rapid de organism pentru a regenera parul, unghiile, pielea, muschii si tesutul conjunctiv. Acizii grasi esentiali sunt antioxidanti puternici care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ardem grasimile in exces.

Semintele de canepa sunt una dintre cele mai bune surse naturale de acid gamalinoleic (Omega 6) cu proprietati antiinflamatorii, de echilibrare hormonala, dar si de lecitina cu un rol important in constrructia organelor interne (ficat, creier).

Pot fi consumate ca atare dar si folosite in salate, smoothie-uri, dressing-uri, s.a. iar cantitatea zilnica recomandata pentru inceput este de 3-5 linguri / zi / adult sau 3-5 lingurite / zi / copil.

Cand vine vorba despre alimentatie toti specialistii in nutritie sanatoasa ne reamintesc cateva reguli de baza: fara prajeli, putine grasimi, renuntarea la dulciuri, limitarea consumului de paine, iar pe de alta parte … liber la fructe, legume, nuci si seminte, de preferat crude neprocesate termic. Datorita compozitiei si proprietatilor incredibile semintele fac parte din categoria Superalimente si sunt considerate a fi hrana viitorului. Desii nu exista din partea retail-urilor interesul promovarii acestor alimente, in ultima vreme din ce in ce mai multe magazine specializate cu vanzari online au inteles importanta si beneficiile aduse de acestea. Unul dintre aceste magazine online este www.super-foods.rohttp://super-foods.ro/seminte/ care incearca sa readuca in viata dumneavoastra natura si simplitatea, avand ca scop principal promovarea unul stil de viata echilibrat, sanatos prin aducerea in atentia dumneavoastra a produselor alimentare naturale, la preturi convenabile, ca alternativa viabila la „stilul de alimentatie modern”.

Save

Semintele de Chia-superalimentul modern

dark_chia_sq__38560-1358536717-1280-1280

Semintele de Chia reprezentau pentru vechile populatii indigene, alimentul de baza, iar consumul lor dateaza de acum 6000 de ani.

Semintele de chia sunt numite si „micile rezervoare de energie ale naturii” datorita continutului ridicat de substante nutritive benefice: contin de 30 de ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 8 ori mai mult Omega 3 decat somonul, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul si cu 25% mai multe fibre decat inul.

Datorita beneficiilor importante pe care le au asupra sanatatii, aceste seminte au fost incluse in categoria superalimentelor. Ajuta organismul sa retina fluidele si electrolitii, se transforma in gel (in stomac) si incetineste transformarea carbohidratilor in zahar, ajuta de asemenea  la dezvoltarea muschilor si a altor tesuturi.

Semintele de chia se pot integra foarte usor in dieta. Semintele de chia au un gust usor de nuca, sunt usor de mestecat si digerat. Nu trebuie macinate precum semintele de in, ceea ce le face usor de preparat. Pot fi mancate crude, hidratate in suc, adaugate la budinci, sau la mancaruri gatite. Le poti presara peste cereale, in iaurt, in caserole cu legume sau orez. Datorita capacitatii lor de a absorbi atat apa cat si grasimea, pot fi folosite pentru ingrosarea sosurilor, sau chiar ca inlocuitor de oua in retete. In contact cu apa sau alt lichid aceste seminte isi maresc volumul de cateva ori. Absorb de 12 ori greutatea proprie reducand astfel pofta de mancare.

O doza zilnica recomandata este de 20 de grame seminte de chia de doua ori pe zi. Aceste seminte sunt din ce in ce mai populare, deoarece s-a dovedit ca livreaza organismului cantitatea maxima de nutrienti (vitamine si minerale esentiale) cu minim de calorii.

Ideea este ca semintele in sine, nesustinute de un stil de viata sanatos ce cuprinde o alimentatie sanatoasa, miscare, odihna, gandire pozitiva si dezvoltare spirituala, nu vor avea efectul scontat. Desi multi isi doresc calea usoara si rapida, nu exista acel aliment minune pe care sa il consumam din cand in cand si sa rezolve, vindece , sa spele tot.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save