Arhiva categoriei: Grasimi vegetale sanatoase

Laptele vegetal

Un lapte vegetal sau o băutură vegetală este un produs de origine vegetală, care prezintă aspecte apropiate laptelui de origine animală. Calciu și unele vitamine sunt adăugate in laptele vegetal pentru a ajusta compoziția lor nutritivă, în conformitate cu cea a laptelui de vacă. Astazi, toata lumea stie despre efectele benefice sau nu ale laptelui de vaca. In ciuda faptului ca acesta continua sa fie unul dintre tipurile de lapte cel mai mult consumate, efectele sale provoaca tot mai multi oameni sa caute o alternativa. De aceea laptele vegetal obtinut din surse vegetale si apa este considerat cea mai buna alternativa. Nu numai ca are un gust bun, dar este foarte sanatos.

Medicii si nutritionistii devin din ce in ce mai constienti de problemele cauzate de consumul laptelui de vaca, motiv pentru care aceste preparate din lapte pe baza de plante sunt recomandate din ce in ce mai mult pentru bunastarea toturor consumatorilor.

Beeficiile laptelui vegetal:

  • nu contin lactoza si colesterol
  • continutul de grasimi este scazut
  • un continut mare de vitamina B
  • relatie echilibrata inre sodiu si potasiu
  • procentul de grasimi mono si polisaturate sunt benefice pentru inima
  • este perfect pentru persoanele cu digestie lenta, probleme cu constipatie etc.

Tipuri de lapte vegetal : lapte de soia, de orez, lapte de migdale, lapte de ovaz, lapte de orz, lapte de caju, etc

Toate tipurile de băuturi vegetale pot fi folosite pentru un mic dejun tradițional, și ca alternativă la laptele de vacă în prepararea produselor alimentare și dulciuri.

158813-425x283-soy-milk  Lapte de Soia

O alternativă viabilă la laptele de vacă, în special la cei care au factori de risc pentru ateroscleroza, deoarece soia reduce colesterolul – LDL. Este unul dintre cel mai consumat lapte vegetal. Laptele de soia este cel mai usor de digerat deoarece nu are nevoie de enzime. Este recomandat persoanelor alergice la lactoza. Este excelent pentru diabetici datorita faptului ca elibereaza lent zaharul, reduce colesterolul, are un continut ridicat de calciu, contine potasiu si magneziu (benefice pentru controlul tensiunii arteriale), este recomandat femeilor (sindromul premenstrual).

latte_vegetaleLapte de Migdale

Lapte de migdale: are gust mai delicios si dulce, oricum , nu poate fi folosit ca înlocuitor pentru laptele matern sugari. Chiar dacă poate fi utilizat pentru micul dejun și pentru producerea altor produse alimentare, de obicei , acest tip de lapte constituie o alternativă la ipoteza fructelor uscate.  O alta optiune excelenta, este de asemenea indicat persoanelor cu un nivel redus de energie si cei care au nevoie de suplimente alimentare.

Consumul laptelui de migdale ajuta la reducerea colestrolului. Are un continut ridicat de magneziu, fier, calciu si vitamina E si previne osteoporoza. Datorita continutului ridicat de potasiu este benefic pentru creier si muschi, persoanelor anemice, este un bun digestiv, etc

beneficiile-laptelui-de-ovazLaptele de ovaz

Este o bautura excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate. Un singur pahar de lapte de ovaz consumat de dimineata iti da o parte din energia de care ai nevoie. Avand un continut ridicat de fibre, laptele de ovaz intareste sistemul digestiv si iti ofera senzatia de satietate. Este bogat in carbohidrati si ofera mai multe proteine decat orezul sau graul. Laptele de ovaz asigura acizi grasi esentiali si ajuta la reducerea colesterolului.

Laptele de orez

Se prepara in general din orez brun. Nu are proteine mai deloc dar are de doua ori mai multi carbohidrati decat laptele de vaca. Nu contine calciu mai deloc iar laptele din orez care se gaseste in supermarketuri este imbogatit cu calciu. Ofera 120 mg de calciu la 100 de ml, la fel ca laptele de vaca.

Laptele de orez poate inlocui laptele de vaca atat timp cat este inclus intr-un regim echilibrat care ofera suficiente proteine de la animale si este suplimentat cu calciu.

În concluzie, dintre varietatea tipurilor de lapte vegetal doar laptele de soia fortificat este o băutură comparabilă din punct de vedere nutriţional cu laptele de origine animală.

Uleiul de Cocos , ce nu stiai…

CoconutOilUleiul de cocos este un superstar in crestere cand vine vorba de „revolutia grasimilor sanatoase”. Uleiul de cocos este recunoscut ca fiind un aliment functional cu multiple implicatii nutritionale si medicinale, cunoscute din antichitate de anumite civilizatii.

Se discuta din ce in ce mai des despre potentialul miraculos al uleiului de cocos, de imbunatatirea metabolismului, sanatatea inimii, functionarea creierului, sanatatea oaselor, arderea grasimilor,s.a.

Unul dintre factorii majori care stau la baza acestor trasaturi distincte este continutul unic de acizi grasi, care fac diferentierea fata de alte uleiuri dietetice conventionale. Toate grasimile si uleiurile pe care le consumam sunt compuse din molecule numite acizi grasi. Biochimic acestia sunt compusi dintr-un lant de atomic de carbon conectati intre ei prin legaturi  chimice. Cand trei acizi grasi se combina cu o molecula de glicerol, se formeaza o triglicerida, aceasta fiind componenta structurala de baza a grasimilor si uleiurilor. Caracteristicile unei grasimi dietetice, inclusiv modul in care arata, cat de solida este si modul in care functioneaza in organism sunt determinate de tipul de acizi grasi, de trigliceride care o compun.

Adaugarea uleiului de cocos in dieta zilnica aduce numeroase beneficii pentru sanatate printre care putem mentiona:

  • Accelerarea metabolismului. Includerea uleiului de cocos in alimentatia noastra accelereaza metabolismul; pare greu de crezut dar studiile efectuate arata ca doar 30 ml (2 linguri) de ulei de cocos consumate zilnic accelereaza arderea grasimilor acumulate in jurul taliei, cu efecte vizibile in 1-3 luni.
  • Imbunatatirea digestiei. Uleiul de cocos tinde sa sporeasca absorbtia altor nutrienti inclusiv minerale (magneziu si calciu), vitamine (A,B,D,E,K) si aminoacizi; studiile au demonstrat o imbunatatire semnificativa a deficienteleor de vitamina B si calciu atunci cand uleiul de cocos face parte din dieta zilnica, aceste lucru nedatoranduse continutului nutritv al uleiului ci mai degraba faptului ca ajuta la asimilarea acestor substante nutritive din alimentele consumate.
  • Imbunatatirea functionarii tiroidei. Deoarece uleiul de cocos accelereaza metabolismul acesta are un efect stimulator si asupra tiroidei, facand ca aceasta sa revina la o functionare normala, in cazul in care primeste o alimentatie corecta.
  • Repararea si vindecarea pielii. Accelereaza reepitalizarea, imbunatateste activitatea enzimatica antioxidanta si stimuleaza conectarea colagenului cu tesutul care trebuie reparat.
  • Efect antimicrobian si antifungic.  In urma studiilor efectuate s-a demonstrat ca uleiul de cocos constituie un tratament adjuvant eficient pentru infectiile cauzate de bacterii, virusi, ciuperci si paraziti. Spre deosebire de antibioticele cu spectru larg acesta nu distruge toate microorgansimele, ci este extrem de selectiv astfel incat flora naturala sanatoasa se poate dezvolta in continuare.

Pe langa multiplele beneficii aduse sanatatii, folosirea uleiului de cocos pentru gatit castiga din ce in ce mai mult teren. Avand un punct de fum (ardere) mai ridicat decat celelalte grasimi vegetale. Uleiul de cocos poate fii folosit pentru a pregatii legume, carne, deserturi. Acesta nu fumega, este foarte versatil, pastreaza aromele mancarurilor, creeaza o crusta frumoasa in urma prajirii. Acesta se prezinta in stare solida (la temperaturi < de 25 grade C) avand un aspect asemanator cu cel al untului. Spre deosebire de acesta este mult mai sanatos.

coconut-oil-for-health

Datorita calitatilor sale nutritive si curative  putem adauga uleiul de cocos pe lista superalimentelor alaturi de semintele de chia, canepa decorticate, fructele goji, quinoa, etc. Toate aceste superalimente pot fii achizitionate la preturi convenabile in magazinele online cu produse naturale >> vezi aici<<.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save