a gluten free

Intoleranta la Gluten

Glutenul se găsește în grâu, secară și orz. Este o substanță lipicioasă, cu o consistență asemănătoare lipiciului, care asigură elasticitatea pentru a ține produsele de făină împreună. Poate fi dificil de digerat in cazul multor persoane, acest lucru poate avea un efect negativ asupra sistemului digestiv, producând toxine, gaz și balonare.

Gluten nu este o proteină în sine, ci mai degrabă un compozit proteic, compus din proteinele glutenină și gliadină (în grâu). Glutenul este insolubil în apă .

Datorită proceselor de fabricație la scară largă, cei care sunt intoleranți la gluten trebuie să fie conștienți de contaminarea încrucișată, prin urmare trebuie să consume numai alimente prelucrate care indică clar pe ambalaj că produsul a fost produs într-un mediu fără gluten. Cei care au intoleranta la gluten trebuie să aibă grijă de acest simbol:

download (1)

Tipurile de intoleranță la gluten pot fi separate în două categorii:

Boala celiacă: apare atunci când proteinele din gluten (glutenină și gliadină) declanșează sistemul imunitar să reacționeze excesiv cu anticorpi puternici și neobișnuit.

Sensibilitatea la gluten non-celiacă: este în prezent puțin mai dificil de identificat. Persoanele fizice suferă foarte asemănător cu persoanele cu boala celiacă, dar testele de sânge care identifică și diagnostichează boala celiacă revin negativ. Singura modalitate de a diagnostica cu încredere acest lucru este printr-o dietă fără gluten. Imbunătățirile ar trebui să fie remarcabile, acestea variind în funcție de fiecare persoană. 

 Simptomele intoleranței la gluten

Pentru intoleranta la  gluten au fost documentate aproximativ 250 de simptome, unele dintre acestea fiind:

  • Depresie și schimbări de dispoziție
  • Anxietate
  • Astm
  • Oboseala
  • Greață / vărsături
  • Balonare
  • Crampe stomacale
  • Constipație
  • Tulburări de diaree atunci constipație
  • Transpiraţie
  • Iritatii ale pielii
  • Umflarea stomacului
  • Artrită
  • Osteoporoza
  • Ulceratii bucale

Oamenii care sufera de boala celiaca pot suferi si de alte conditii autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 si artrita reumatoida.

Intoleranța glutenului  – Stil de viață

Pașii importanți pe care îi faceți pentru a învăța să gătești cu alternative pentru a-ți face mâncărurile preferate vor face tranziția într-un stil de viață fără gluten ușor și util.

Cei care au intoleranta la gluten pot consuma urmatoarele produse:
– quinoa  


– hrisca  
– popcorn,  malai  
– mei  
– paine, cereale, biscutiti si paste din proumb, orez, cartofi, soia, tapioca si in.

Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita:  graul sub toate formele sale, secara, orz ,  tarate de ovaz ,  germeni de grau,  tarate,   graham, faina de cartofi.