lapte vegetal bio

Laptele vegetal

Un lapte vegetal sau o băutură vegetală este un produs de origine vegetală, care prezintă aspecte apropiate laptelui de origine animală. Calciu și unele vitamine sunt adăugate in laptele vegetal pentru a ajusta compoziția lor nutritivă, în conformitate cu cea a laptelui de vacă. Astazi, toata lumea stie despre efectele benefice sau nu ale laptelui de vaca. In ciuda faptului ca acesta continua sa fie unul dintre tipurile de lapte cel mai mult consumate, efectele sale provoaca tot mai multi oameni sa caute o alternativa. De aceea laptele vegetal obtinut din surse vegetale si apa este considerat cea mai buna alternativa. Nu numai ca are un gust bun, dar este foarte sanatos.

Medicii si nutritionistii devin din ce in ce mai constienti de problemele cauzate de consumul laptelui de vaca, motiv pentru care aceste preparate din lapte pe baza de plante sunt recomandate din ce in ce mai mult pentru bunastarea toturor consumatorilor.

Beeficiile laptelui vegetal:

  • nu contin lactoza si colesterol
  • continutul de grasimi este scazut
  • un continut mare de vitamina B
  • relatie echilibrata inre sodiu si potasiu
  • procentul de grasimi mono si polisaturate sunt benefice pentru inima
  • este perfect pentru persoanele cu digestie lenta, probleme cu constipatie etc.

Tipuri de lapte vegetal : lapte de soia, de orez, lapte de migdale, lapte de ovaz, lapte de orz, lapte de caju, etc

Toate tipurile de băuturi vegetale pot fi folosite pentru un mic dejun tradițional, și ca alternativă la laptele de vacă în prepararea produselor alimentare și dulciuri.

158813-425x283-soy-milk  Lapte de Soia

O alternativă viabilă la laptele de vacă, în special la cei care au factori de risc pentru ateroscleroza, deoarece soia reduce colesterolul – LDL. Este unul dintre cel mai consumat lapte vegetal. Laptele de soia este cel mai usor de digerat deoarece nu are nevoie de enzime. Este recomandat persoanelor alergice la lactoza. Este excelent pentru diabetici datorita faptului ca elibereaza lent zaharul, reduce colesterolul, are un continut ridicat de calciu, contine potasiu si magneziu (benefice pentru controlul tensiunii arteriale), este recomandat femeilor (sindromul premenstrual).

latte_vegetaleLapte de Migdale

Lapte de migdale: are gust mai delicios si dulce, oricum , nu poate fi folosit ca înlocuitor pentru laptele matern sugari. Chiar dacă poate fi utilizat pentru micul dejun și pentru producerea altor produse alimentare, de obicei , acest tip de lapte constituie o alternativă la ipoteza fructelor uscate.  O alta optiune excelenta, este de asemenea indicat persoanelor cu un nivel redus de energie si cei care au nevoie de suplimente alimentare.

Consumul laptelui de migdale ajuta la reducerea colestrolului. Are un continut ridicat de magneziu, fier, calciu si vitamina E si previne osteoporoza. Datorita continutului ridicat de potasiu este benefic pentru creier si muschi, persoanelor anemice, este un bun digestiv, etc

beneficiile-laptelui-de-ovazLaptele de ovaz

Este o bautura excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate. Un singur pahar de lapte de ovaz consumat de dimineata iti da o parte din energia de care ai nevoie. Avand un continut ridicat de fibre, laptele de ovaz intareste sistemul digestiv si iti ofera senzatia de satietate. Este bogat in carbohidrati si ofera mai multe proteine decat orezul sau graul. Laptele de ovaz asigura acizi grasi esentiali si ajuta la reducerea colesterolului.

Laptele de orez

Se prepara in general din orez brun. Nu are proteine mai deloc dar are de doua ori mai multi carbohidrati decat laptele de vaca. Nu contine calciu mai deloc iar laptele din orez care se gaseste in supermarketuri este imbogatit cu calciu. Ofera 120 mg de calciu la 100 de ml, la fel ca laptele de vaca.

Laptele de orez poate inlocui laptele de vaca atat timp cat este inclus intr-un regim echilibrat care ofera suficiente proteine de la animale si este suplimentat cu calciu.

În concluzie, dintre varietatea tipurilor de lapte vegetal doar laptele de soia fortificat este o băutură comparabilă din punct de vedere nutriţional cu laptele de origine animală.