NU CONTIN GLUTEN!!!
Semințele de Chia (salvia hispanica) au devenit una dintre cele mai
populare super-alimente. Sunt ușor de digerat atunci când sunt preparate
corespunzător și sunt un ingredient foarte versatil care adaugă cu ușurință la
rețete. Inițial crescute în Mexic, semințele au fost foarte apreciate pentru
proprietățile lor medicinale și valoarea nutrițională. De fapt, ele erau chiar
folosite ca monedă de schimb. Semințele chia sunt nutritive, și împachetează o
putere de creștere a energiei. Războinicii azteci au mâncat semințe de chia
pentru a le oferi o energie și o rezistență ridicată. Au spus că doar o lingură
de chia le poate susține energia timp de 24 de ore.
Chia înseamnă
"putere" în limba mayașă și erau cunoscute ca "alimente pentru
alergători". Cercetările recente au constatat că beneficiile semințelor de
chia sunt chiar mai mari decât am realizat.Beneficiile semințelor chia includ
promovarea pielii sănătoase, reducerea semnelor de îmbătrânire, susținerea
inimii și sistemului digestiv, construirea oaselor și a mușchilor mai puternici
și multe altele.Acum, acestea au fost chiar legate de diabet zaharat de
vindecare.
Motivul pentru care semințele chia sunt atât de benefice se datorează faptului
că sunt bogate în fibre, grăsimi omega-3, proteine, vitamine și minerale cum ar
fi:fibre dietetice, protein, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, calciu, fosfor,
potasiu, zinc. Chia conține, de
asemenea, acizi grași esențiali alfa-linolenic și acid linoleic, vitaminele A,
B, E și D și minerale precum sulf, fier, iod, magneziu, mangan, antioxidanți.
Top 8 beneficii pentru semințele Chia
Fiind bogate în atât de
multe substanțe nutritive cheie, cercetările au descoperit că, consumarea
regulată de semințe de chia vă poate îmbunătăți sănătatea în numeroase
moduri.Unele dintre cele mai bune beneficii pentru semințele de chia sunt:
- Incetineste procesul de imbatranire al pielii
Cercetătorii din
Mexic au descoperit că semințele de chia au avut o concentrație totală de
fenoli naturali (antioxidanți) de aproape două ori mai mare decât cea raportată
anterior și sa demonstrat că activitatea antioxidantă oprește până la 70% din
activitatea radicalilor liberi. Semințele de chia sunt una dintre bogățiile
antioxidante ale naturii. Antioxidanții accelerează sistemele de
reparații ale pielii și împiedică deteriorarea ulterioară.Folosirea de semințe
de chia poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii datorită deteriorării inflamației
cu radicali liberi.
Chia este super bogata
în fibre. O singură porție poate oferi aportul de fibre recomandat
pentru o zi, conform Asociației Dietetice Americane.
Fibrele sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a echilibra
nivelurile de insulină. Potrivit Institutului Național de Sănătate, semințele
precum semintele de in și chia pot
fi balanta naturala de zahăr din sânge datorită conținutului ridicat de fibre
și grăsimi sănătoase.
Fiind bogate în fibre dietetice, chia ajută la promovarea regularității
intestinului și a scaunului sănătos. Semintele de chia potolesc foamea și
suprimă apetitul, ceea ce poate duce, de asemenea, la scăderea în
greutate. De asemenea, atunci când sunt consumate, semințele de chia
creează o substanță asemănătoare cu gelatina în stomac. Această acțiune de
formare a gelului se datorează fibrei solubile în semințele de chia și poate funcționa
ca un prebiotic care susține creșterea probioticelor în intestin.
Capacitatea semințelor
de Chia de a regla colesterolul și de a scădea tensiunea arterială, face extrem
de benefica consumarea acestor seminte pentru sănătatea inimii.De
asemenea, prin inversarea stresului oxidativ, cineva este mai puțin probabil să
dezvolte ateroscleroză atunci când consumă în mod regulat semințe de chia.
Pe scurt, conform unui articol publicat în revista Opinions on Clinical Trials
Recent:
"Studiile disponibile la om și non-umane arată o posibilă eficacitate
pentru alergii, angina pectorală, îmbunătățirea performanțelor atletice,
cancer, boli cardiace coronariene, atac de cord, tulburări hormonale /
endocrine, hiperlipidemie, hipertensiune, accident vascular cerebral și
vasodilatație.Unele dovezi sugerează, de asemenea, posibile efecte
anticoagulante, antioxidante și antivirale ale lui Salvia hispanica."
Semințele de chia sunt bogate în acid linoleic, un acid gras care ajută corpul să absoarbă vitaminele A,
D, E și K. Pentru astfel de semințe mici, chia este destul de bogata în
grăsimi sănătoase. Omega-3 lucrează pentru a proteja inima prin scăderea
tensiunii arteriale, a colesterolului rău și a inflamației.Inflamația poate
afecta vasele de sânge și provoacă boli de inimă. Deci, consumând semințe
de chia, puteți să vă stimulați și să vă protejați inima grație omega-3-urilor!
- Ajuta la tratarea diabetului
Deoarece
semințele de chia sunt bogate în acid alfa-linolenic și fibre, semințele de
chia pot ajuta la prevenirea tulburărilor metabolice cum ar fi dislipidemia
(grăsime excesivă în sânge)si rezistența la insulină-care sunt doi
factori in dezvoltarea diabetului. Pe scurt, semințele de chia s-au
dovedit a opri diabetul și invers!
- Stimulează energia și metabolismul
Consumarea de semințe de chia a îmbunătățit performanța
exercițiilor pentru antrenamente. Prin adăugarea unei serii de semințe de chia
pe zi, vă stimulati metabolismul. Studiile arată că adăugarea de semințelor de
chia in dieta reduc, de asemenea, țesutul adipos visceral, un țesut de
"burtă" care afectează metabolismul organismului și este o componentă
a obezității!
Doar o portie de semințe
de chia are 18% din cantitatea zilnică recomandată de calciu. Calciul este
fundamental în sănătatea oaselor și ajută la menținerea forței și a masei
osoase. Chia conține, de asemenea, bor, care este un alt element esențial pentru
sănătatea osoasă. Borul ajută la metabolizarea calciului, magneziului, manganului
și fosforului pentru creșterea sănătoasă a oaselor și a mușchilor.
- Construieste
masa musculara si pierde in greutate
Semințele Chia se numără, de asemenea, printre sursele de proteine
de varf ale plantelor. Acesta este un alt motiv pentru care această sămânță
superioară este minunată de consumat pentru cei care încearcă să pună masa
musculara, să ardă grăsimi și să echilibreze nivelurile de zahăr din sânge. Semințele
Chia sunt bogate în minerale esențiale precum calciu, fosfor, magneziu, mangan,
cupru, zinc, fierși niacină. Una dintre caracteristicile care fac chia atât de
unică este că poate absorbi până la 10 ori greutatea proprie în apă. Din
acest motiv, semințele de chia pot prelungi hidratarea și pot îmbunătăți
absorbția nutrienților de electroliți. Acest lucru încetinește de asemenea
digestia și vă ajută să vă simțiți satul, reducând de asemenea si pofta de
zahăr. Și deoarece semințele de chia sunt de asemenea bogate în zinc, ele ajută
organismul să crească leptina. Leptina este un hormon cheie care
reglementează apetitul corpului, modul în care organismul își petrece energia
și reglează nivelul energiei. De asemenea, îmbunătățește și rezistența, făcând
chia o sursă excelentă de hrană.
Cu semințe de chia care
sunt ambalate cu calciu, fosfor, vitamina A și zinc, nu e de mirare că ele sunt
un aliment de top pentru a vă ajuta dinții!Calciul este necesar pentru
sănătatea dinților. Zincul previne tartrul, menținând placa mineralizării
pe dinți și are un efect antibacterian care îi îndepărtează pe microbi. Vitamina
A și fosforul sunt, de asemenea, importante pentru dinții puternici și pentru o
gură sănătoasă.
Efecte secundare
Existăfoarte puține efectesecundare
asociate cu semințele de chia. Ocazional, unii oameni pot suferi disconfort la
stomac atunci când consumă semințe de chia în special în cantități mari
datorită conținutului ridicat de fibre. Ca și în cazul alimentelor,
mâncați cu moderatie și beți întotdeauna multă apă, dacă nu vă îmbibați
semințele.
Cum să mănânci semințe de chia
Semințele Chia au un
gust ușor de nuci și pot fi adăugate cu ușurință la majoritatea felurilor de
mâncare ca garnitură, totuși mestecând semințe mici, cum ar fisemintele de
insau chia, în general, nu face ca omega-3 și alți
nutrienți să fie ușor disponibili pentru digestie și asimilare. Cea mai bună
modalitate de a accesa vitaminele și mineralele lor este fie să le mănânci, fie
să le hidratati. Oricum, acestea sunt încă o excelentă sursă de nutriție!
Cum se hidrateaza
Pentru a hidratasemințele
de chia, amestecați-le într-un raport de 1:10 chia la apă. Este vorba
deaproximativ 1,5 linguri de srminte de chia intr-o ceasca de
apa.Nu trebuie să fie exact, dar doriți să se gelifieze până la capăt și
să nu fie prea apoasă. Apoi lăsați-le să stea pentru aproximativ 30 minute până
la 2 ore.
Deoarece semințele de chia își pot menține până la 12 ori greutatea in apa, ele
sunt minunate pentru a preveni deshidratarea. Cu toate acestea, dacă
alegeți să nu le hidratati, atunci ele pot absorbi de asemenea apă de la dumneavoastră
în timpul digestiei. Deci, asigurați-vă că beți multă apă pe parcursul
zilei pentru a vă menține corpul hidratat.
O altă opțiune este de a macina semintele de chiapentru a sparge coaja exterioară înainte de a le consuma.
Făina de semințe de chia poate fi folosită în majoritatea rețetelor fără
gluten, cum ar fi clătite, brioșe, pâine și chiar paste făinoase. În cazul
măcinării semințelor bogate în Omega-3, cu toate acestea, este important să le
depozitați într-un recipient de sticlă sigilat în frigider sau congelator.
De obicei nucile și semințele cu
un conținut ridicat de grăsimi au o durată de depozitare scurtă înainte de a
deveni rancede, dar semințele de chia sunt atât de bogate în antioxidanți încât
pot fi păstrate un timp mai indelungat.
Încorporează Chia în dieta ta
Chia este destul de
versatilă.Semințele pot fi consumate crude, înmuiate în apă pentru a forma un
gel sau germinate ca niște germeni de lucernă. Când sunt consumate crude,
au o aromă asemănătoare nuci si sunt o varianta foarte bună de a îngroșa supele
sau un smoothie.
Semintele de Chia sunt bogate în fibre, deci începeți cu o cantitate mică și
asigurați-vă că beți multă apă. Servirea zilnică recomandată este de 1 - 2
linguri de semințe uscate, începeți încet și asigurați-vă timp corpului să se
adapteze la cantitatea crescută de fibre.