Smoothie cu Ananas, Caju si Pudra de Canepa
Ingrediente:
- 50 g caju
- 1 lingura pudra de canepa
- 30 g spanac
- 50 g ananas
- 100 ml apa de cocos
- -1-2 frunze busuioc proaspat
Mod de preparare: puneti toate ingredientele in blender si mixati bine pana devine o pasta omogena
Budinca de Quinoa, Chia si Banane
Ingrediente:
- 1 cana seminte quinoa (fiarta )
- lapte de cocos
- 2 banane
- 2 lingurite miere
- 2 linguri seminte de chia
- ½ lingurita scortisoara
Intr-un blender, adaugati quinoa, laptelele, bananele, mierea, semințele de chia, și scorțișoară până la
omogenizare. Refrigerați și serviți cu fructe proaspete sau cu ciocolată
neagră.
Lapte din seminte de canepa
- ½ cana seminte de canepa decorticate (nu se hidrateaza)
- 2-3 cani apa calduta (sub 40C)
- un praf de sare fara iod
- indulcitor natural dupa gust
- esenta de vanilie naturala
Semintele se dau la blender cu apa, la viteza mare timp de 1 minut dupa care se strecoara, utilizand o panza deasa sau o sita. Dupa aceea se adauga praful de sare, indulcitorul, esenta de vanile, si se mai
mixeaza pana devine cremoasa. Se consuma ca atare sau la micul dejun
impreuna cu crereale
Limonada - ghimbir cu turmeric
http://gatim-mancam-savuram7.blogspot.ro/
Ingrediente:
Punem o cana de apa cu ghimbir si piper la fiert. Adaugam 2 ramurele de rozmarin si lasam sa fiarba cateva minute dupa care stingem focul si lasam sa se raceasca putin. Strecuram apa infuzata intr-o carafa, adaugam sucul de la 3 lamai si completam cu apa. Adaugam miere dupa gust.
Salata de sfecla rosie, branza si nuci
Ingrediente:
-
sfecla rosie coapta, taiata cuburi
-
branza blue cheese
-
caju, migdale, nuci
-
4 linguri de ulei de
masline
-
2 catei de usturoi maruntiti
-
4 linguri de otet balsamic
-
sare, piper proaspat macinat
Intr-un bol se adauga toate ingredientele si se asezoneaza dupa gust.
Salata
de quinoa si naut
cu piept de pui si bacon
Ingrediente:
-
2 cani de quinoa fiarta
-
1 cana de naut fiert
-
1 cana de boabe de porumb
-
4 felii de bacon taiata cubulete
-
2 bucati de piept de pui, taiat in
cubulete
-
1 ceapa rosie, taiata felii
-
2 catei de usturoi, tocati
-
boia afumata
-
1 borcan de ardei copti, taiati
cuburi
-
jumatate de lingura de boia de
ardei afumat
-
4 cepe verzi
-
coriandru
-
sare, piper
Mod de preparare:
Se pune ulei la incins intr-o tigaie si se prajeste baconul pana cand devine crocant, dupa care se scoate pe o farfurie. In uleiul in care a fost prajit baconul se caleste ceapa. Se lasa la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute (acoperita cu capac) pana cand se caramelizeaza. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde. Peste ceapa calita se adauga usturoiul tocat marunt si se lasa la calit pentru inca 30 secunde.
Intre timp se fierb (separat) nautul si quinoa, se scurg de apa si se lasa la racit.
Pieptul de pui se asezoneaza cu sare, piper, boia dulce afumata si se pune pentru 10 minute la prajit intr-o cratita. Peste puiul deja prajit se adauga 1/3 cana de sos de barbecue, ceapa (calita), quinoa, nautul,
porumbul, ardei copti, coriandru si ceapa verde.
Pofta buna!
Tocanita de naut la cuptor
Ingrediente:
- 1 1/2 cana cu naut (lasat cu o seara inainte la hidratat)
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 ardei rosu gras sau ardei capia
- 3 rosii
- usturoi (3 catei)
- sare, piper, patrunjel
Mod de preparare:
Nautul hidratat (min 12 ore) se scurge de apa. Ceapa, ardeiul si morcovii, tocate marunt se pun la calit pentru 2-3 minute intr-o cratita in ulei si putina apa.Apoi se adauga rosiile taiate cubulete si se lasa la foc potrivit inca 5 - 7 minute. Adaugam nautul si lasam toata compozitia la foc potrivit pana da de 2-3 ori in clocot. Se ia cratita de pe foc si se adauga usturoiul (tocat marunt) si patrunjelul.
Dam la cuptor (incalzit in prealabil la 180 grade) si lasam pana apa scade si devine un sos mai gros.
Pofta buna!
Budinca de hrisca raw
http://www.blogculegume.ro/budinca-de-hrisca-raw-pentru-micul-dejun/
Ingrediente:
- 100 g de hrisca decorticata
- 200 ml lapte vegetal crud (migdale, caju, soia)
- 1 banana
- 2 curmale
- fructe si seminte pentru decorat (seminte crude de in, chia, dovleac, floarea soarelui, alune de padure crude, caju, migdale, mar, fructe de padure, etc)
Mod de preparare:
Hrisca se lasa in apa rece peste noapte la hidratat. Dupa ce e hidratata, hrisca se pune in
vasul pentru blender impreuna cu laptele vegetal, banana taiata rondele si curmalele. Se amesteca pana obtineti consistenta unei budinci (pudding). Se transfera
intr-un bol, se decoreaza cu fructe si seminte si se consuma ca
atare – un mic dejun plin de energie, o reteta raw perfecta pentru
diminetile cand tineti post.
Tarta
cu mere si migdale
Ingrediente:
- 250g faina alba
- 125 g zahar pudra
- 125 g unt rece
- 1 ou + 1 albus
- 1 esenta vanilie
- 4 mere rosii decojite si taiate cubulete
- 4 pere decojite si taiate cubulete
- 1 varf de cutit scortisoara
- 1 varf de cutit ghimbir (pudra)
- 1 varf de cutit nucsoara
- 185 g unt
- 2 linguri zahar brun
- 150 g faina
- 80 g zahar50 g migdale, arahide, alune pisate (dupa preferinte)
Mod de preparare:
Blatul:
Se pun intr-un bol faina cernuta, zaharul pudra, un strop de sare, untul rece (taiat cubulete) si se framanta cu degetele pana cand se formeaza cocloase mici, asemenatoare cu frimiturile de paine. Bate oul intreg cu esenta de vanilie si strecora acest amestec in
mijlocul cocoloaselor de unt cu faina. Se amesteca bine, apoi se framanta
aluatul pana cand se incorporeaza si devine neted. Acopera-l cu folie
alimentara si pune-l la rece timp de doua ore.
Pentru a pregati amestecul de migdale, avem nevoie de:
-
50g unt
- 50g zahar pudra
- 1 ou
- 10g faina
- 50g migdale tocate marunt
Pregateste cuptorul si incinge-l la 180C.
Se amesteca bine untul cu zaharul, dupa care se incorporeaza usor oul, faina si migdalele tocate. Compozitia se pune la rece timp de 2 ore. Se ruleaza aluatul scos de la rece intr-o foaie rotunda de 2-3 mm grosime
si un diametru mai mare decat o tava de 22 cm pe care o vei folosi. Se coace timp de 15-20 de minute, pana cand are o culoare brun
deschisa. Dupa ce e copt, aluatul se scoate din cuptor si se unge cu albusul de ou. Se baga din nou la
cuptor si se coace inca 5-10 minute pana cand devine auriu.
Intre timp se pregatesc merele si perele. Se pune o lingura de unt intr-o tigaie si se prajesc merele si perele
timp de 30 de secunde, amestecand continuu peste care se adauga zaharul brun si se lasa
fructele pe foc pana cand se inmoaie, dar nu se zdrobesc. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca 1-2 minute. Amesteca restul de unt cu faina si toarna peste ele zaharul de trestie si alunele pisate.
Toarna si intinde in blatul
precopt, amestecul de migdale, merele si perele, iar deasupra presara
faina amestecata cu zahar si alune pisate.
Coace tarta inca 30 de minute pana cand crusta este aurie.
Pofta buna!
"Negresa" cu merisoare si migdale
Ingrediente:
- 50 g migdale fulgi
- 50 g merisoare uscate
- 70 g faina
- 150 g zahar
- 3 oua
- 75 g unt
- 200 g ciocolata neagra
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180C.
Se topeste untul, ciocolata rupta in bucati si zaharul intr-o oala la foc mic, amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc dupa ce sau topit toate si se lasa la racit. In ciocolata topita se adauga galbenusurile de ou, merisoarele, fulgii de migdale si faina. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza treptat in amestecul de ciocolata.
Aluatul se pune intr-o tava si se baga la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute pana se rumeneste si formeaza o crusta crocanta.
Inainte de a scoate prajitura din tava se lasa la racit. Se pudreaza cu zahar farin sau ciocolata alba, neagra (dupa preferinte).
Branza de caju cu turmeric
Ingrediente:
- 300 g caju (crud, nu prajit)
- 1/2 lingurita sare Himalaya
- 2 linguri drojdie inactiva
- 1 lingurita turmeric
- 3 fire de ceapa verde (doar partea verde)
- 1/2 legatura marar
- piper
Mod de preparare:
Hidratam caju-ul peste
noapte (sau minim 4-5 ore), in apa cat sa il acopere. Se scurge,
calteste putin si se pune intr-un blender impreuna cu 100 ml apa,
sarea, turmericul si drojdia inactiva . Se mixeaza pana la obtinerea
unei paste fine si omogene. Punem pasta obtinuta intr-un bol si
adaugam ceapa, mararul (tocate foarte marunt) si piper (optional).
O alta varianta ar fi sa
puneti in ea usturoi, ardei gras tocat foarte marunt sau patrunjel.
Pofta buna!
Chiftelute
de soia cu susan
Ingrediente:
- 400 g soia granule
-
6 linguri mari faina
-
4 catei de usturoi
-
100 g seminte de susan
-
sare
-
piper
-
ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Se pun boabele de de soia la
fiert in apa rece cu un praf de sare si se lasa pe foc circa 15
minute din momentul in care incepe sa fiarba. Dupa ce au fiert, se
scurg bine de apa, se pun intr-un bol inalt si se adauga peste ele
faina, sarea, piperul, usturoiul pisat, 2 linguri de apa, si 2-3
linguri de ulei. Se amesteca bine compozitia pana cand devine o pasta
omogena. Dupa formarea chiftelutelor se dau prin faina si susan si se
pun la prajit in uleiul incins.
Se scot pe un servetel de bcatarie
pentru a elimina excesul de grasime.
Pofta buna!
Lapte de migdale
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pun migdalele intr-un bol cu apa si se lasa la hidratat 10-12 ore (cu cat vor sta mai
mult la hidratat, cu atat mai cremos va fi laptele obtinut). Dupa ce s-au hidratat se clatesc cu apa rece si se pun intr-un blender cu doua cani de apa. Se mixeaza la viteza maxima timp de aproximativ 2
minute pana
se obtine o compozitie omogena.Aceasta compozitie se trece printr-o sita (fina) pana cand se scurge tot laptele. Laptele obtinut se poate indulcii dupa bunul plac cu miere, sirop de agave, artar sau
chiar cu zahar brun. Se depoziteaza intr-o sticla si se pastreaza in frigider maxim 2 zile.
Pofta buna!
Ingrediente: Pentru sos:
- 150g quinoa 2 linguri ulei de masline
- 200g dovlecei 2 linguri sos de soia
- 200g vinete 1 lingurita oregano
- 5 ciuperci 1 ardei iute tocat
- morcov
- 2-3 ardei copti
- ceapa rosie
- ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Quinoa se hidrateaza (un sfert de ora), dupa care se spala intr-un jet de
apa rece. Se fierbe in 300 ml de apa (cantitate de apa sa fie de doua ori cât
quinoa), cu putina sare, într-un vas acoperit pentru 15 minute dupa care se scurge si se lasa la raci.Se spala legumele și se taie în cuburi, inclusiv ciupercile, iar
ceapa ,julien. Tapeteaza o tava cu hârtie de copt, întinde legumele
și stropește-le cu ulei, sare și piper dupa gust.Se pun legumele la copt în cuptorul încins o jumatate de ora sau pâna ce capata o culoare aramie.
Separat, intru-un bol, se amesteca uleiul cu sosul de soia, oregano uscat și ardei iute tocat dupa gust peste care se adauga quinoa si legumele coapte. Servește salata
cu sosul de soia.
Pofta buna!
Ingrediente: Pt sos: (optional)
- cca 600g pulpe de pui iaurt, sare, usturoi pisat, patrunjel
- 300 g iaurt
- 5-6 linguri condiment tandoori masala
-
sare.
Mod de preparare:
Se spala pulpele de pui cu apa rece si se cresteaza din loc in loc. Amestecam iaurtul cu sare si condimentul
tandoori masala (un amestec de
condimente format din boia, chilly, chimion, turmeric coriandru si ghimbir). In aceasta compozitie marinam puiul pentru cca 2-3 ore (la frigider).Incingem bine cuptorul si dupa ce s-au marinat, punem
pulpele de pui la cuptor pt cca 50 minute – o ora, pana se rumenesc
frumos.
Pentru sos amestecati iaurtul cu sare, usturoi pisat si patrunjel .
Pofta buna!
Lapte de caju
Ingrediente:
- 130g caju crud (tinut la hidratat in apa cel putin 3 ore)
- 600ml apa
- 2 linguri miere
- 1/4 lingurita extract de vanilie
- 1/4 lingurita scortisoara
- un strop de sare
Mod de preparare:
Nucile de caju se hidrateaza pentru cel putin 3 ore. Apa folosita pentru hidratare trebuie aruncata iar nucile de caju se adauga in blender cu 600 ml apa plata si restul ingredientelor. Se mixeaza bine pana se la obtinerea unei consistente cremoase.
Budinca de chia cu fructe
Ingrediente:
- fructe de padure
- extract de vanilie
- miere , zahar brun, indulcitor (optional),
- 4 linguri seminte de chia,
- 250 ml lapte de migdale,
Mod de preparare:
Intr-un bol mic amestecam laptele de migdale, mierea s-au zaharul, extractul de vanilie si semintele de chia.Punem amestecul intr-un borcan si il lasam sa stea peste noapte la frigider pana se intareste suficient.
Sugestie de prezentare: puteti adauga fructe de padure, banane, mango, capsuni, etc.
Supa crema de linte
Ingrediente:
- 300 g linte
- 100 g ceapa
- 100 g morcovi
- 100 g telina
- 100 g cartofi
- 100 g radacina de patrunjel
- 1/2 legatura de patrunjel
- 2 catei de usturoi
- 30 ml ulei
- 20 g sare
- 2 g piper.
Mod de preparare:
Lintea si legumele (taiate in bucati mari) se spala si se pune la fiert in apa cu putina sare. Cand
totul este bine fiert, se strecoara supa si se trece prin sita numai lintea,
cartoful si ceapa, iar restul zarzavatului se pune intr-un alt bol. Intr-un vas cu putin ulei se adauga lintea, cartoful si ceapa si se mixeaza pana se obtine o pasta spumoasa dupa care se adauga supa si se pune la fiert cateva minute.La sfarsit se adauga usturoiul pisat, verdeata tocata, sare si piper dupa gust.
Sugestie de prezentare: se serveste in castron de supa sau in farfurie adanca, alaturi de crutoane de paine sau saleuri de cascaval.
Pofta buna!
Cartofi la cuptor cu rozmarin
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- piper
- rozmarin
Mod de preparare:
Se curata cartofii si se spala bine dupa care se taie in bucati mari si se pun la fiert. Cand au fiert se scurg de apa, se adauga intr-o tava, se stropesc cu uleiul de masline, sare ,piper si rozamrin si se baga la cuptorul deja incins la 220 grade C. Se lasa la cuptor pentru aproximativ 25 minute sau pana capata o culoare aramie.
Sugestie de prezentare: se poate adauga cascaval ras, branza, etc
Save Save Save Save Save Save Save Save