Uleiul de Cocos , ce nu stiai…

CoconutOilUleiul de cocos este un superstar in crestere cand vine vorba de „revolutia grasimilor sanatoase”. Uleiul de cocos este recunoscut ca fiind un aliment functional cu multiple implicatii nutritionale si medicinale, cunoscute din antichitate de anumite civilizatii.

Se discuta din ce in ce mai des despre potentialul miraculos al uleiului de cocos, de imbunatatirea metabolismului, sanatatea inimii, functionarea creierului, sanatatea oaselor, arderea grasimilor,s.a.

Unul dintre factorii majori care stau la baza acestor trasaturi distincte este continutul unic de acizi grasi, care fac diferentierea fata de alte uleiuri dietetice conventionale. Toate grasimile si uleiurile pe care le consumam sunt compuse din molecule numite acizi grasi. Biochimic acestia sunt compusi dintr-un lant de atomic de carbon conectati intre ei prin legaturi  chimice. Cand trei acizi grasi se combina cu o molecula de glicerol, se formeaza o triglicerida, aceasta fiind componenta structurala de baza a grasimilor si uleiurilor. Caracteristicile unei grasimi dietetice, inclusiv modul in care arata, cat de solida este si modul in care functioneaza in organism sunt determinate de tipul de acizi grasi, de trigliceride care o compun.

Adaugarea uleiului de cocos in dieta zilnica aduce numeroase beneficii pentru sanatate printre care putem mentiona:

  • Accelerarea metabolismului. Includerea uleiului de cocos in alimentatia noastra accelereaza metabolismul; pare greu de crezut dar studiile efectuate arata ca doar 30 ml (2 linguri) de ulei de cocos consumate zilnic accelereaza arderea grasimilor acumulate in jurul taliei, cu efecte vizibile in 1-3 luni.
  • Imbunatatirea digestiei. Uleiul de cocos tinde sa sporeasca absorbtia altor nutrienti inclusiv minerale (magneziu si calciu), vitamine (A,B,D,E,K) si aminoacizi; studiile au demonstrat o imbunatatire semnificativa a deficienteleor de vitamina B si calciu atunci cand uleiul de cocos face parte din dieta zilnica, aceste lucru nedatoranduse continutului nutritv al uleiului ci mai degraba faptului ca ajuta la asimilarea acestor substante nutritive din alimentele consumate.
  • Imbunatatirea functionarii tiroidei. Deoarece uleiul de cocos accelereaza metabolismul acesta are un efect stimulator si asupra tiroidei, facand ca aceasta sa revina la o functionare normala, in cazul in care primeste o alimentatie corecta.
  • Repararea si vindecarea pielii. Accelereaza reepitalizarea, imbunatateste activitatea enzimatica antioxidanta si stimuleaza conectarea colagenului cu tesutul care trebuie reparat.
  • Efect antimicrobian si antifungic.  In urma studiilor efectuate s-a demonstrat ca uleiul de cocos constituie un tratament adjuvant eficient pentru infectiile cauzate de bacterii, virusi, ciuperci si paraziti. Spre deosebire de antibioticele cu spectru larg acesta nu distruge toate microorgansimele, ci este extrem de selectiv astfel incat flora naturala sanatoasa se poate dezvolta in continuare.

Pe langa multiplele beneficii aduse sanatatii, folosirea uleiului de cocos pentru gatit castiga din ce in ce mai mult teren. Avand un punct de fum (ardere) mai ridicat decat celelalte grasimi vegetale. Uleiul de cocos poate fii folosit pentru a pregatii legume, carne, deserturi. Acesta nu fumega, este foarte versatil, pastreaza aromele mancarurilor, creeaza o crusta frumoasa in urma prajirii. Acesta se prezinta in stare solida (la temperaturi < de 25 grade C) avand un aspect asemanator cu cel al untului. Spre deosebire de acesta este mult mai sanatos.

coconut-oil-for-health

Datorita calitatilor sale nutritive si curative  putem adauga uleiul de cocos pe lista superalimentelor alaturi de semintele de chia, canepa decorticate, fructele goji, quinoa, etc. Toate aceste superalimente pot fii achizitionate la preturi convenabile in magazinele online cu produse naturale >> vezi aici<<.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save