Semintele de Chia-superalimentul modern

dark_chia_sq__38560-1358536717-1280-1280

Semintele de Chia reprezentau pentru vechile populatii indigene, alimentul de baza, iar consumul lor dateaza de acum 6000 de ani.

Semintele de chia sunt numite si „micile rezervoare de energie ale naturii” datorita continutului ridicat de substante nutritive benefice: contin de 30 de ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 8 ori mai mult Omega 3 decat somonul, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul si cu 25% mai multe fibre decat inul.

Datorita beneficiilor importante pe care le au asupra sanatatii, aceste seminte au fost incluse in categoria superalimentelor. Ajuta organismul sa retina fluidele si electrolitii, se transforma in gel (in stomac) si incetineste transformarea carbohidratilor in zahar, ajuta de asemenea  la dezvoltarea muschilor si a altor tesuturi.

Semintele de chia se pot integra foarte usor in dieta. Semintele de chia au un gust usor de nuca, sunt usor de mestecat si digerat. Nu trebuie macinate precum semintele de in, ceea ce le face usor de preparat. Pot fi mancate crude, hidratate in suc, adaugate la budinci, sau la mancaruri gatite. Le poti presara peste cereale, in iaurt, in caserole cu legume sau orez. Datorita capacitatii lor de a absorbi atat apa cat si grasimea, pot fi folosite pentru ingrosarea sosurilor, sau chiar ca inlocuitor de oua in retete. In contact cu apa sau alt lichid aceste seminte isi maresc volumul de cateva ori. Absorb de 12 ori greutatea proprie reducand astfel pofta de mancare.

O doza zilnica recomandata este de 20 de grame seminte de chia de doua ori pe zi. Aceste seminte sunt din ce in ce mai populare, deoarece s-a dovedit ca livreaza organismului cantitatea maxima de nutrienti (vitamine si minerale esentiale) cu minim de calorii.

Ideea este ca semintele in sine, nesustinute de un stil de viata sanatos ce cuprinde o alimentatie sanatoasa, miscare, odihna, gandire pozitiva si dezvoltare spirituala, nu vor avea efectul scontat. Desi multi isi doresc calea usoara si rapida, nu exista acel aliment minune pe care sa il consumam din cand in cand si sa rezolve, vindece , sa spele tot.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save