pumpkin seeds-870

Semintele de dovleac…

 Stiati ca…miez dovleac

semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de fitonutrienți: magneziu, mangan, fier, cupru, triptofan, zinc, fosfor și multe altele care aduc o mulțime de beneficii sănătății.

…o jumatate de ceasca de seminte de dovleac contine mai multe proteine decat aceeasi cantitate de migdale.

…consumate crude, semintele de dovleac au un efect miraculos asupra starii de sanatate a organismului.

…sunt  o sursă importantă de proteine. Aproximativ 30 g de seminte de dovleac conțin aproximativ 10 g de proteine.

reduc colesterolul rău (LDL) și il cresc pe cel bun (HDL).

…conțin substanțe care se  transform în organism în niacină si serotonină,  așa numiții hormoni ai fericirii, care declanșează strarea de bine și înlătură stările anxioase.

…glutamatul ajută la producerea unei substațe neurochimice care reduce stresul și anxietatea, generând totodată gustul dovleacului.

…conțin zinc  ce are rolul de a întări sistemul imunitar și ajută la combaterea osteoporozei.

…semințele de dovleac au un puternic efect antimicrobian, antiviral și antifungic. De asemenea, semințele de dovleac ajută la înlăturarea paraziților interni, precum și la prevenirea apariției lor.

…semintele de dovleac conțin o gamă variată de antioxidanți: vitamina E, magneziu, zinc, precum și antioxidanți fenolici.

Mai multe studii au aratat că extractul din semințe de dovleac ajută la reglarea glicemiei și protejează rinichii în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Modalitati sanatoase de a consuma include in dieta seminte de dovleac

  • pumpkin-oil-and-pumkin-seedsConsumatile crude, deoarece sunt mult mai sanatoase.
  •  Amestecatile cu alte tipuri de seminte, nuci, sau fructe deshidratate.
  •  Poti sa inglobezi seminte de dovleac cand prepari dulciuri acasa, de la biscuiti si prajiturele pana la paine si alte preparate cu aluat, sunt ideale si la salate de legume sau de fructe.
  • Poti folosi si ulei din seminte de dovleac la gatit. Uleiul este un ingredient perfect pentru dressinguri de salate, supe, mergand de minune cu otetul si cu usturoiul.
  •  Le poti praji acasa la tine, ca sa supraveghezi mai bine adaosul de sare. Ca sa fie mai gustoase si mai sanatoase, le poti adauga in loc de sare alte condimente cum ar fi ghimbir sau nucsoara.
  •  Poti prepara si un lapte din seminte de dovleac, astfel: pune intr-un blender 100 de grame de seminte, amesteca bine pana cand obtii o pulbere si adauga trei cani de apa calda peste ea, apoi amesteca din nou. Strecoara si se bea laptele intre mesele principale.

Fiind bogate in calorii este bine sa consumam cu moderatie semintele de dovleac.